Zlato Numismatika



Pro zamilované

Pro všechny, kdo chtějí do svého vztahu investovat. Medailony z ryzího zlata a stříbra od Pražské mincovny a.s. Tyto medailony jsou dárkem pro všechny páry, pro všechny zamilované. Není určen pouze jako dárek na den sv. Valentýna. Můžete jej věnovat kdykoliv, kdy chcete svému partnerovi vyjádřit své pocity. Exkluzivně k dostání na zlate-mince.cz.

ČASOPIS MINCE A BANKOVKY
Jediný v Čechách a na Slovensku. Získáte exkluzivně pouze u nás.

Unikátní výstava mincí
Muzeum Chodska v Domažlicích Vás zve na výstavu k 850. výročí korunovace Vladislava II. českým králem.

Domažlice - Unikátní výstava mincí.



Výstava je pořádána ve spolupráci s Českou numismatickou společností a obsahuje téměř kompletní doklady o tzv. přemyslovském mincovnictví. Největší důraz je kladen na mince ražené v době vlády českého krále Vladislava II. Výstava je doprovázena i odbornými přednáškami významných osobností z oboru.

Návštěvníci výstavy mají možnost si jako suvenýr zakoupit stříbrnou kopii některého z vybraných platidel.

Výstava se koná v prostorech Chodského hradu do 30.6..2009

Otevírací doba Chodského muzea v Domažlicích:
15. duben - 14. říjen: denně kromě pondělí 9:00 - 12:00, 13:00 - 17:00
15. říjen - 31. březen: pondělí - pátek 10:00 - 12:00, 13:00 - 15:00
Vstupné: 35Kč - plné, 15Kč - snížené



Edvard Beneš Stříbrná medaile připomínající prezidenta
Medaile věnovaná památce druhého československého prezidenta Edvarda Beneše je dalším titulem, který začátkem tohoto roku uvedla na trh Pražská mincovna a. s.

Autorem návrhu je akademický sochař Michal Vitanovský.

Novinka, která vyšla u pří ležitosti 125. výročí narození Edvarda Beneše, je provedena ve vysoké kvalitě (proof).

„Mincovní pole je leštěné, ústřední motivy na obou stranách jsou matované. Lícové straně dominuje portrét Edvarda Beneše, rubové pak střední státní znak předválečného Československa,“ uvedl mincmistr Pražské mincovny Ondřej Koňařík.

Medaile má průměr 37 milimetrů, váží 31,1 gramu a ryzost stříbra je v yjádřena číslem 999, jedná se tedy o prakticky čistý kov. „Námět pro portrét jsem čerpal z publikace Beneš ve fotografii. Motivy na obou stranách obepínají stylizované lipové listy,“ popsal autor návrhu akademický sochař Michal Vitanovský s tím, že v horní polovině mincovního okraje je uveden nápis: EDVARD BENEŠ SE ZASLOUŽIL O STÁT*. „V dolní části jsou pak data Benešova narození a úmrtí,“ doplnil Vitanovský popis.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 2/2012

DALŠÍ ČLÁNKY VÍCE O ČASOPISU
www.mince-bankovky.cz • Šéfredaktor: Jakub Tureček • Periodicita: dvouměsíčník • Místo vydání: Praha • Evidenční číslo: MK ČR E 17777 • ISSN: 1214-6757