Zlato Numismatika



Luxusní dary

Zlato je vhodný dárek k narození dítěte, k svatbě, k významnému životnímu jubileu. Můžete jej věnovat svým blízkým stejně jako významným obchodním partnerům. Zlaté a stříbrné medaile od Pražské mincovny a.s. jsou atraktivním dárkem i díky naší bohaté nabídce. Určitě si i Vy vyberete dárek, který zaručeně potěší. Exkluzivně k dostání na zlate-mince.cz

ČASOPIS MINCE A BANKOVKY
Jediný v Čechách a na Slovensku. Získáte exkluzivně pouze u nás.

Mince vyražené podle návrhu šestileté dívky.
Litva vydává novou stříbrnou minci. Její vskutku originální návrh připravila šestiletá Emilija Adumane z Rigy.

Litva - Námět na minci je inspirován dětskou kresbou prasátka, symbolizujícího blahobyt, velkorysost a radost.

V roce 2008 Litevská národní banka vyhlásila soutěž na návrh mince programu "MOJE VYSNĚNÁ MINCE". Návrhy do soutěže mohly zaslat pouze děti. Z celé Litvy se jich sešlo více než 4000.

Líc mince zobrazuje znak Litevské republiky umístěny ve středu mince, pod nímž je vročení 2009. Ve spodní části mince je číslice 1 a nápis LATS. V horní části nad znakem je nápis "LATVIJAS REPUBLIKA". Rub mince obsahuje motiv šestileté Emilije Adumane z Rigy - malbu prasátka s dětsky zkomoleným nominálem zapsaným nápisem "LAC 1 " tak jak jej Emilje sama napsala. Hrana mince obsahuje dva nápisy "LATVIJAS BANKA" oddělené kosočtverci.

Mince je vyražena ze stříbra ryzosti 925/1000 Ag. Razila se ve Finsku v mincovně Rahapaja Oy. Mince je dostupná v omezeném počtu 5000 ks.



Mince a bankovky v novém
Možná se ptáte, proč náš časopis změnil podobu. My jsme se stejně zeptali vydavatele časopisu Mince a Bankovky – pana Jiřího Doležala. Pokud byste snad měli další dotazy, ptejte se na mince2010@gmail.com.



Časopis opět mění podobu. Je znatelně tenčí, proč?

Jedná se o několik důvodů. Chceme se dostat na stánky a do prodejen s tiskovinami. Pokud necháme sto stran, tak tento krok neufinancujeme. Tímto krokem snížíme náklady a rozšíříme vydání časopisu po celé České republice. Dále bychom, v případě úspěchu tohoto kroku, chtěli vydávat časopis jako dvouměsíčník.
Změní se také cena předplatného?

Zajisté a to je další důvod, proč tento krok děláme. Je nám vyčítáno, že je předplatné drahé, takto se sníží na polovinu. Nyní stojí předplatné na rok 396 Kč, od tohoto měsíce pouze 198 Kč. Předpokládáme, že si časopis zakoupí i skupina sběratelů s nižším příjmem. Chceme se stát nejčtenějším časopisem pro sběratele.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 2/2011.

DALŠÍ ČLÁNKY VÍCE O ČASOPISU
www.mince-bankovky.cz • Šéfredaktor: Jakub Tureček • Periodicita: dvouměsíčník • Místo vydání: Praha • Evidenční číslo: MK ČR E 17777 • ISSN: 1214-6757