UPOZORNĚNÍ: Během svátku 8.5. máme zavřeno. Více na otevírací doba.
Zlato Numismatika



Dukáty tří kurfiřtů

ČASOPIS MINCE A BANKOVKY
Jediný v Čechách a na Slovensku. Získáte exkluzivně pouze u nás.

Libra Severního Irska (1)
(libra šterlinků £)

Librový monetární systém je pravděpodobně nejdéle používaným peněžním řádem na světě a byl z historického pohledu také systémem nejrozšířenějším. Dějiny libry sahají až do osmého století našeho letopočtu. Nejdříve však libra znamenala pouze jednotku hmotnosti. Slovo pound pochází z latinského slova pendere (= vážit). Libra charakterizovala určité množství stříbra vážící jednu libru. Tato váhová jednotka představovala 453 gramů Ag. Teprve postupem času se z váhové jednotky stala jednotka peněžní.

To, že libra je i v současné době pevným peněžním systémem dokládá také skutečnost, že nejčastější bankovky v oběhu mají poměrně nízkou nominální hodnotu a v historii libry nezaznamenáme náznak devalvace. Nejčastější jsou bankovky £5 , £10 , £20 a £50. Skotské a severoirské banky na rozdíl od Bank of England vydávají bankovku také v nominální hodnotě £100. Severoirské a skotské bankovky musí být kryty ekvivalentním množstvím bankovek vydávaných Bank of England. Proto existují bankovky o nominálních hodnotách £ 1 000 000 (Giant) a £ 100 000 000 (Titan), které vydala Bank of England a které jsou uloženy v jejím depozitu a nikdy nebyly uvedeny do oběhu. The Bank of England s Role in Regulating the Issue of Scottish and Northern Ireland Banknotes & Security by Design - A closer look at Bank of England notes [online]. Bank of England).

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 3/2015.



Libye 10 dinárů Bankovky z let 2004–2011
Koncem listopadu loňského roku uveřejnila Central Bank of Libya, že bankovní rada po zajištění konsolidace banky přistoupí k vydání zcela nové emise bankovek v rozsahu nominální hodnoty 1, 5 a 10 dinárů.

Jakmile dostaneme informace o reálném vydání bankovek, budeme čtenáře pochopitelně informovat.

V předkládaném příspěvku bychom chtěli poukázat na diferenci u bankovek o nominální hodnotě 10 dinárů z roku 2004, 2009 a 2011. V mnoha ohledech se jedná o rozdíl značný, především v některých detailech. Nejprve poukážeme na základní rozdíly, přičemž detailům se budeme věnovat na závěr příspěvku. Současně upozorňujeme na jisté nepřesnosti ve SCWPM (2011).

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 4/2012.

DALŠÍ ČLÁNKY VÍCE O ČASOPISU
www.mince-bankovky.cz • Šéfredaktor: Jakub Tureček • Periodicita: dvouměsíčník • Místo vydání: Praha • Evidenční číslo: MK ČR E 17777 • ISSN: 1214-6757