Zlato Numismatika



American Buffalo - novinka

ČASOPIS MINCE A BANKOVKY
Jediný v Čechách a na Slovensku. Získáte exkluzivně pouze u nás.

Barbie
Australská mincovna Perth Mint vydává novou stříbrnou pamětní minci v nominální hodnotě 1 Dollar. Nová mince je věnována ikoně světa módy, světoznámé panence Barbie.

Perth - Australská mincovna Perth Mint vydává novou stříbrnou pamětní minci v nominální hodnotě 1 Dollar. Nová mince je věnována ikoně světa módy, světoznámé panence Barbie.

Barbie je nejznámější a taky nejprodávanější panenka. Poprvé byla představená na největším veletrhu hraček American International Toy Fair 9. března 1959. Letos Barbie slavní své padesáté narozeniny.

První Barbie měla krásné zlaté náušnice, rudě lakované nehty a obrovské sluneční brýle. Vynálezcem panenky Barbie byla paní Ruth Handlerová. Ta jí vytvořila pro svou dceru Barbarru, po, které panenku také pojmenovala.

Šaty pro Barbie šili vždy světoznámí návrháři. Mezi nimi i Armani, Givenchy, Calvin Klein, Versace, Vivienne Westwoodová, Christian Dior, Diane Von Fürstenbergová, Dolce & Gabbana, Gucci či Oscar de la Renta.

Nominální hodnota mince je jeden Dollar (TVD). Mince je ražena ze stříbra nejvyšší ryzosti 999/1000. Má průměr 40 mm a váží jednu troyskou unci. Náklad těchto mincí je přísně omezen na 20.000 ks, které se razí v provedení špičková kvality.



Falza 2012 Počet padělků klesl
Většina padělků českých peněz zadržených v České republice byla loni stejně jako v minulých letech jednoduššími falzifikáty, které by lidé při správném zacházení s penězi měli odhalit.

Většina padělků českých peněz zadržených v České republice byla loni stejně jako v minulých letech jednoduššími falzifikáty, které by lidé při správném zacházení s penězi měli odhalit. Zadrženo bylo celkem 3586 padělaných a pozměněných bankovek a mincí české měny, což je o 955 méně než v roce 2011. Návod na kontrolu ochranných prvků platidel nabízí Česká národní banka v řadě materiálů, například v mobilní aplikaci České peníze.

P„Naprostá většina padělků byla i v loňském roce vytvořena méně pokročilými technikami, padělatelé nejčastěji pracovali s inkoustovými tiskárnami a kopírkami. Takové falzifikáty zpravidla nebývají příliš zdařilé, buď nemají žádné ochranné prvky a nebo jsou tyto pouze jednoduše napodobené,“ uvedl člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal, který dohlíží na činnost sekce peněžní a platebního styku. „Pokud budou lidé věnovat bankovkám a jejich ochranným prvkům dostatečnou pozornost, měli by nepravé peníze poznat,“ dodal Lubomír Lízal.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 2/2013

DALŠÍ ČLÁNKY VÍCE O ČASOPISU
www.mince-bankovky.cz • Šéfredaktor: Jakub Tureček • Periodicita: dvouměsíčník • Místo vydání: Praha • Evidenční číslo: MK ČR E 17777 • ISSN: 1214-6757