Zlato Numismatika



Evropská investiční mince

Zlato bylo vždy spolehlivým prostředkem pro bezpečné uložení úspor. V každé době. Za všech okolností. Využijte i Vy příležitost zajistit si své vlastní zlaté rezervy. Nakupujte investiční zlaté mince pravidelně ve velikosti a v ceně, která vyhovuje Vašim potřebám. Evropské investiční mince jsou dostání exkluzivně na zlate-mince.cz

ČASOPIS MINCE A BANKOVKY
Jediný v Čechách a na Slovensku. Získáte exkluzivně pouze u nás.

Informační RSS kanál
Zlaté Mince Numismatika - největší prodejce numismatiky v Čechách a na Slovensku reaguje na vzrůstající zájem investorů o nákup investičního zlata.

Nový informační RSS kanál věnovaný popularizaci numismatiky, investičního zlata a českému medailérství naleznete na adrese www.Zlate-Mince.cz. Informační RSS kanál zajišťuje uživatelům internetu vždy aktuální informace o nových událostech přímo do jejich počítače. Jedná se o moderní a oblíbenou formu příjímání informací nejen mezi novináři a investory ale i u široké veřejnosti.

Technologie RSS (Really Simple Syndication) představuje způsob, jakým vydavatelé obsahu poskytují odběratelům zprávy, informace, doporučení nebo jiný obsah. Nejen sběratelé ale i investoři nyní mohou využít tento původní český informační kanál a získat pohodlně přehled o vývoji cen pamětních mincí, informace o aktuální ceně zlata na světovém trhu a další cenné údaje.



Uherské zlato... … a české země v pozdním středověku
Hlavním mincovním kovem raně středověké Evropy bylo jednoznačně stříbro.

S výjimkou Byzance probíhala ražba zlatých mincí víceméně okrajově (Normané na Sicílii, Fridrich II. v Itálii) a významněji neovlivnila transevropské peněžní toky. Zásadní změnu přineslo až zaražení zlaté mince nového typu v italské Florencii. Stalo se tak roku 1252, snad pod vlivem sílícího oběhu arabských dinárů ve Středozemí. Na lícní straně nesla mince florentský znak – lilii, na rubní postavu sv. Jana Křtitele. Podle místa vzniku dostala název florén.

Nová mince dobře vyhovovala potřebám prudce se rozvíjejícího mezinárodního obchodu a pro svou hodnotovou stabilitu rychle získala značnou oblibu. Motivovány obchodním úspěchem tradičního rivala a sílícími obchodními vazbami ve východním Středomoří, orientovaly se na ražbu zlatých obchodních mincí podle florentského vzoru od poloviny osmdesátých let 13. století také Benátky. Zlatá benátská mince s postavou Krista a opisem SIT T XPE DAT Q TV REGIS ISTE DVCAT (Tobě Kriste budiž dáno toto království, kterému vládneš) získala podle posledního slova opisu název dukát. Přes odlišnou obrazovou náplň se v případě florénu i dukátu jednalo o hodnotově shodné ražby, které během několika desetiletí ovládly evropské velkoobchodní transakce.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 2/2014.

DALŠÍ ČLÁNKY VÍCE O ČASOPISU
www.mince-bankovky.cz • Šéfredaktor: Jakub Tureček • Periodicita: dvouměsíčník • Místo vydání: Praha • Evidenční číslo: MK ČR E 17777 • ISSN: 1214-6757